Karob


Na téma Jídlo. Mezi mé oblíbené pochoutky patří zejména saláty všech druhů, když tak sleduji lidi kolem sebe moc zeleninu nejí, ale já ji naopak miluju může se podavát v tolika různých podobách a vždy to chutná báječně. Zelenina přispívá i k tomu aby člověk byl zdravější, silnější a měl energii. Obsahuje taky plno vitamínu které tělo potřebuje. Přeci jen je lepší sníst talíř plný rajčat, papriky ... atd , než si vzít tabletku která nemá ani chuť a je ošizena o spousty + . Já sama nemohu jíst plno věcí tak se snažím vymýšlet pochoutky z toho co můžu.



Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan) nebo rohovník. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa. 

 Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

3 komentáře:

  1. páni, o tom jsem v životě neslyšela:O ..vypadá to zajímavě, pokud se k ní někdy dostanu, rozhodně vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já právě o tom slyšela nedávno a opravdu mne to zaujalo, protože já osobně čokoládu nesmím a někdy mám šílený absťák :// tak snad mne to potěší :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Bože mňám ! Neskutočné chute si mi týmto urobila ! *q*

    A pekný nový vzhľad blogu :)

    OdpovědětVymazat